Recepty

Išlské dortíčky

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Náplň:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka mleté vanilky
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 2 lžíce rumu

Poleva:

  • 100 g hořké kvalitní čokolády s 50 % kakaa
  • 5 lžic smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • celé loupané mandle nebo půlky vlašských ořechů

 

zobrazit celý recept >

Šunka se zázvorovou glazurou a brusinkovou omáčkou

Suroviny:

  • 1,5 kg šunky bez kosti s kůží
  • cca 2 l zázvorového piva
  • hrst celého hřebíčku

Na glazuru:

  • 5 sběraček vývaru (ve kterém se vařila šunka)
  • 100 g pomerančové marmelády
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce třtinového cukru

Na brusinkovou omáčku:

  • 100 g zavařených brusinek (džemu nebo kompotu)
  • 1 sběračka vývaru (ve kterém se vařila šunka)
  • 50 ml portského vína
  • 1 lžička (ideálně anglické) hořčice
  • sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • třtinový cukr nebo med

K podávání:

  • klínky pomeranče a listy polníčku
  • vařené, šťouchané nebo pečené brambory

 

zobrazit celý recept >

Medový pastinák s pečenými bramborami

Suroviny:

  • 450 g brambor
  • 450 g pastináku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrubě mleté chilli nebo chilli vločky
  • hrubší mořská sůl
  • 3 lžíce medu
  • hrubě mletý pepř

zobrazit celý recept >

Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami

Suroviny:

  • 1 krůta (cca 4,5 kg)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cca 400 g syrových jedlých kaštanů
  • 150 g másla
  • 150 g plátků anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 3 rohlíky
  • 50 -75 ml smetany nebo mléka
  • 2 velké hrsti listů hladkolisté petržele
  • 50 g perníku na strouhání
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 3 rozšlehaná vejce
  • dle potřeby vývar nebo voda

zobrazit celý recept >

Vánoční marinovaný losos

Suroviny:

  • cca 1kg filet čerstvého lososa
  • 150 g hrubé mořské soli
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 rovná lžíce celého černého pepře
  • 40 ml vodky
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • velký svazek kopru

Na křenovou omáčku:

  • 150 ml kysané smetany 30%
  • 50 g čerstvého křenu
  • šťáva a kůra z cca ½ citronu
  • sůl
  • špetka cukru nebo medu

Na hořčičnou omáčku:

  • 2 lžíce dobré jemnější hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • jablečný ocet dle chuti

K podávání:

  • bageta, nebo opečené toasty, knäckebrot, kopr
  • olivový olej na zakápnutí

 

zobrazit celý recept >

Francouzský tvarohový koláč s mákem

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce studené vody
  • hladká mouka na vál

 

Na náplň:

  • 500 g tučného jemného tvarohu
  • 30 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 140 g krupicového cukru
  • dřeň z podélně rozkrojeného vanilkového lusku
  • šťáva z 1 menšího citronu

zobrazit celý recept >

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou

Suroviny:

  • 500 g namočených bílých fazolí
  • 800 g vepřové krkovice bez kosti
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce kachního sádla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 5 stroužků česneku
  • 4 hřebíčky
  • 4 bobkové listy
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka šalvěje
  • 40 ml koňaku
  • 6 syrových klobásek, nejlépe typu Toulouse
  • 4 upečená kachní stehna nebo prsa i s výpekem
  • 10 cherry rajčátek
  • asi 2 hrsti strouhanky smíchané se lžičkou tymiánových lístků

zobrazit celý recept >

Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

Suroviny:

  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 8 filetů pstruha
  • 5 lžic přepuštěného másla (pokud nemáte, použijte olivový olej)
  • 1 lžíce čerstvého másla
  • 50 g plátků mandlí

 

K podávání:

  • najemno nasekaná hladkolistá petržel
  • klínky citronu

 

zobrazit celý recept >

Ovocná smetana s karamelizovanými křupavými vločkami

Suroviny:

  • 3 banány, oloupané a na kolečka
  • 2 granátová jablka
  • Kiwi
  • mandarinka
  • 500 ml kysané smetany
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 7 lžic ovesných vloček
  • 1 lžička mletého zázvoru

zobrazit celý recept >

Mandlové sušenky Cantuccini

Suroviny na 1 plech:

  • 250 g hladké mouky a trochu na vál
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • 2 vejce
  • 1 lžička jemně strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce likéru amaretto nebo dezertního vína (viz tip)
  • 150 -200 g celých neloupaných mandlí
  • 50 g rozinek, kandovaných višní či brusinek

 

 

zobrazit celý recept >