Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat

Suroviny :

  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 150 g listového špenátu
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 230 g tučného tvarohu
  • 70 g strouhaného ementálu
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 70 g hrubé mouky
  • na omáčku:
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, na tenké plátky
  • dle chuti chilli paprička, na tenká kolečka
  • 1 kg velkých zralých rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • čerstvá bazalka na posypání


Postup :

1) Vezmeme nakrájenou cibulku kterou opečeme na másle dosklovata. Pak přidáme celé listy špenátu, celé to promícháme a dusíme cca 5minut. Potom osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme sporák a celé to necháme ještě chvilku stát. Potom pěkně špenát pokrájíme nožem na prkénku. Vezmeme si větší mísu a do ní dáme tvaroh, nastrouhaný sýr ementál, vajíčko, žloutky a pokrájené špenátové listy. Potom po několika minutách vmícháme hrubou mouku, kvůli tomu, aby nám vzniklo měkké a soudržné těsto. Vezmeme plech který poprášíme moukou, pomocí dvou lžic vyrobíme noky a dáme je na plech. Až budeme mít všechny noky hotové, znovu je poprášíme moukou a dáme je na 2 hodiny odpočinout do lednice, kde se pěkně zpevní.

2) Mezitím co nám noky odpočívají si připravíme omáčku. Rajčata si nejprve musí oloupat a uděláme to takto. Nařízneme si je nahoře do křížku, dáme je do hrnce a zalijeme je vroucí vodou třeba z konvice. Necháme je pěkně cca 2 minuty spařit, vodu slijeme a pěkně si je oloupeme. V kastrolu si rozehřejeme olej, na něm opečeme zase dosklovata česnek a chilli. Dále přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř a vaříme cca 15 minut za občasného míchání.

3) Na konec uvaříme noky. Vezmeme si velký hrnec a v něj přivedeme k varu osoleno vodu. Poté do ni opatrně dáváme jednotlivé noky. Počkáme až vyplavou a pak je ještě vaříme cca 1 minutu. Potom vodu s co největší opatrností slijeme a ještě horké noky podáváme přelité omáčko a posypané čerstvou bazalkou.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

Zdroj: http://www.iprima.cz/karolina/recepty-z-1-dilu-karoliny-domaci-kucharky