Vánoční marinovaný losos

Suroviny:

  • cca 1kg filet čerstvého lososa
  • 150 g hrubé mořské soli
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 rovná lžíce celého černého pepře
  • 40 ml vodky
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • velký svazek kopru

Na křenovou omáčku:

  • 150 ml kysané smetany 30%
  • 50 g čerstvého křenu
  • šťáva a kůra z cca ½ citronu
  • sůl
  • špetka cukru nebo medu

Na hořčičnou omáčku:

  • 2 lžíce dobré jemnější hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • jablečný ocet dle chuti

K podávání:

  • bageta, nebo opečené toasty, knäckebrot, kopr
  • olivový olej na zakápnutí

 



Postup:

Začistěte filet lososa a zkontrolujte, zda v něm nezbyly kůstky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou nebo kleštičkami a položte ho kůží do mísy. Smíchejte cukr, sůl, nadrcené (rozmixované) koření a nastrouhanou kůru z citrusů. Nakonec přidejte nasekaný kopr a prsty zpracujte na drobenku.

Filet lososa pokapejte alkoholem, rovnoměrně posypte marinovací směsí a přitiskněte ji na lososa. Dáme do misky. Pak filet přetáhněte potravinovou folií a tu také přitiskněte. Filet pak zatižte prkénkem se zátěží a nechte 2 dny marinovat v ledničce.

Z lososa setřete marinádu, opláchněte ho studenou vodou a osušte jej. Kůži seřízněte nožem nebo stáhněte rukou; maso přidržujte prsty. Vrchní stranu filetu obalte (obtiskněte) v nasekaném kopru. Lososa krájejte na tenké plátky a podávejte s pečivem, klínky citronu a omáčkami.

Na křenovou omáčku prošlehejte kysanou smetanu, jemně strouhaný křen, citrónovou šťávu a kůru a osolte, případně přislaďte. V druhé misce prošlehejte všechny suroviny na hořčičnou omáčku a dolaďte ji dle chuti.

 

Tip: Losos se doporučuje marinovat 1 - 3 dny. Čím déle lososa marinujete, tím z něj suchá marináda vytáhne více vody a chuť lososa podle použitých surovin je výraznější. Při kratším naložení je losos více syrový a šťavnatý. Záleží tedy na vaší chuti a dalším použití. V každém případě, i když je losos zakonzervovaný solí a cukrem a nekazí se, je to stále „syrová“ ryba a je na něj třeba opravdu čerstvého lososa, stejně jako potřebujete dobré čerstvé maso třeba na tatarák. Čerstvého lososa koupíte v oddělení čerstvých ryb ve větších supermarketech, v rybárnách, na sádkách, trzích.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-vanocni-navstevy