Ovocná smetana s karamelizovanými křupavými vločkami

Suroviny:

  • 3 banány, oloupané a na kolečka
  • 2 granátová jablka
  • Kiwi
  • mandarinka
  • 500 ml kysané smetany
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 7 lžic ovesných vloček
  • 1 lžička mletého zázvoru


Postup:

Ovoce oloupejte, očistěte, pokrájejte a smíchejte se smetanou a medem a nechte odpočívat v chladničce.

Mezitím si připravte posyp: Na pánvi rozpusťte máslo, nasypte do něj cukr. Přidejte ovesné vločky a zázvor, promíchejte a nechte vločky zkaramelizovat. Hotové jsou, když mají středně hnědou barvu, jsou křupavé a mají oříškovou chuť. Nechte je vychladnout (viz tip).

Vychlazenou ovocnou směs rozdělte do pohárů a těsně před podáváním posypejte křupavou směsí.

Tip: Zkaramelizované vločky nechte vychladnout klidně v pánvi nebo je přesypte na pečícím papír a rozložte je. Ale pokud v pánvi zůstalo přebytečné máslo, přesypte vločky na složenou papírovou utěrku.

Pro více osob je dělejte stejným způsobem, ale v troubě na plechu při 180C.

Vyzkoušejte různé druhy vloček, k našim oblíbeným patří špaldové, pohankové, ovesné, ječné, rýžové a podobně. Koupíte je v prodejnách zdravé výživy, někde je mají i vážené, takže si můžete koupit zkraje jen trošku a postupně zjišťovat, která kombinace vám chutná.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada