Suroviny:
Postup:
Ovoce oloupejte, očistěte, pokrájejte a smíchejte se smetanou a medem a nechte odpočívat v chladničce.
Mezitím si připravte posyp: Na pánvi rozpusťte máslo, nasypte do něj cukr. Přidejte ovesné vločky a zázvor, promíchejte a nechte vločky zkaramelizovat. Hotové jsou, když mají středně hnědou barvu, jsou křupavé a mají oříškovou chuť. Nechte je vychladnout (viz tip).
Vychlazenou ovocnou směs rozdělte do pohárů a těsně před podáváním posypejte křupavou směsí.
Tip: Zkaramelizované vločky nechte vychladnout klidně v pánvi nebo je přesypte na pečícím papír a rozložte je. Ale pokud v pánvi zůstalo přebytečné máslo, přesypte vločky na složenou papírovou utěrku.
Pro více osob je dělejte stejným způsobem, ale v troubě na plechu při 180C.
Vyzkoušejte různé druhy vloček, k našim oblíbeným patří špaldové, pohankové, ovesné, ječné, rýžové a podobně. Koupíte je v prodejnách zdravé výživy, někde je mají i vážené, takže si můžete koupit zkraje jen trošku a postupně zjišťovat, která kombinace vám chutná.
Autorka receptu: Karolína Kamberská
http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada