Mandlové sušenky Cantuccini

Suroviny na 1 plech:

  • 250 g hladké mouky a trochu na vál
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • 2 vejce
  • 1 lžička jemně strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce likéru amaretto nebo dezertního vína (viz tip)
  • 150 -200 g celých neloupaných mandlí
  • 50 g rozinek, kandovaných višní či brusinek

 

 



Postup:

Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte s kypřicím práškem a smíchejte se solí a oběma cukry. Udělejte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte kůru z citronu a amaretto či víno. Zpracujte vařečkou, prsty nebo v robotu, a jakmile se suroviny spojí, propracujte těsto ručně na válu poprášeném moukou na vláčné nelepivé těsto. Nakonec do něj zapracujte mandle a sušené ovoce.

Z těsta vytvořte 2–3 stejně silné válečky o délce plechu (podle toho, jak chcete mít sušenky po nakrájení velké). Dejte je na plech (potřete vodou, chcete-li je lesklé) a pečte 25–30 minut, až těsto zpevní, ale stále ještě je bledé. Vyndejte z trouby a tu ztlumte na 130 °C.

Válečky hned po upečení, tedy jakmile je lze uchopit rukou, šikmo rozkrájejte ostrým nožem s vroubky na plátky silné asi 1,5 cm. Rozložte je naplocho zpátky na plech a pečte (dosušte) zhruba 15 minut. Zcela vychladlé sušenky uložte do těsnící krabičky. Podávejte s kávou, čajem nebo vínem.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-primorske-vzpominky