Hřejivá polévka s cizrnou

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • ½ malého celeru
  • 4 střední brambory
  • ½ malé brokolice
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 litr vody
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 1 konzerva cizrny, slité a propláchnuté
  • pořádná hrst hladkolisté petržele
  • chilli koření dle chuti


Postup:

Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky.

Na másle osmahněte cibuli do sklovita. Přisypte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní. Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla nabrat krásnou zlatavou barvu.

Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut.

Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici. Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.

Hned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostré chutě, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-primorske-vzpominky