Salát s kuřetem a avokádem

Suroviny:

  • 1 grilované nebo upečené kuřecí prso
  • 4 silnější plátky anglické slaniny nebo jiné prorostlejší slaniny
  • 2 housky
  • 2 zralá avokáda
  • 1 římský salát, nebo jiný s pevným listem
  • 200 g červených fazolí z konzervy, propláchnutých a okapaných
  • 200 g kukuřice z konzervy, okapané
  • 15 cherry rajčátek, na poloviny
  • 1 červená cibule, na tenké kroužky

Dresink:

  • 100 g kysané smetany
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžíce medu


Postup:

Všechny přísady na dresink si promíchejte (nebo protřepejte v zavařovací skleničce).

Kuře pokrájejte na tenké plátky i s kůží.

Anglickou slaninu pokrájejte na větší proužky a opečte ji na pánvi. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a přihoďte je ke slanině. Obojí za občasného promíchání nechte opékat dozlatova. Houstičky vsáknou tuk ze slaniny, což je chuťově výborné, ale pokud se bráníte každé kalorii, radši je vynechte a do salátu použijte jen vypečenou slaninu bez tuku…

Avokáda podélně prořízněte, rozdělte zakroucením na dvě poloviny, do pecky zasekněte nůž a vytočte ji ven, a potom polévkovou lžící zajeďte mezi dužinu a slupku a oddělte tak dužinu avokáda. Tu pak pokrájejte na kostičky a zakápněte ji citronovou šťávou.

Do salátové mísy dejte očištěné nakrájené listy salátu, na něj dejte slité, propláchnuté a okapané fazole a kukuřici. Přidejte rozpůlená rajčátka, jemné kroužky cibule a avokádo a zlehka promíchejte. Salát přelijte dresinkem a teprve pak na něj narovnejte plátky kuřete a posypejte je slaninou s houstičkami.

Tip: Máte-li intoleranci na mléčné výrobky, nahraďte smetanu v zálivce půlkou rozmačkaného avokáda nebo salát zalijte jenom zálivkou z oleje.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-uz-se-brzy-seri