Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky

Suroviny:

  • 4 králičí stehna
  • 100 g slaniny, vcelku
  • 2 lžíce sádla
  • 4 hodně velké cibule, na kousky
  • 4 stroužky česneku, na plátky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 0,5 l suchého cideru (máte-li francouzský cidre, použijte ten)
  • šťáva z půlky citronu
  • čerstvý tymián na ozdobu


Postup:

Králičí stehna prošpikujte proužky z poloviny slaniny a zbytek nakrájejte na kostičky. Stehna osolte a opepřete a odložte do misky. Troubu rozehřejte na 180 – 200 C.

Sádlo rozpusťte v kastrolu vhodném do trouby (nejlépe litinovém), opečte na něm nakrájenou slaninu a cibuli dorůžova, pak přidejte i králičí stehna a opékejte dozlatova (v tu chvíli by měla být zlatavá i cibule). Pak přidejte česnek, tymián, papriku,sůl a pepř, cukr, hořčici a ještě cca 2 minuty za občasného promíchnutí opékejte, pak zalijte ciderem. Přiveďte k varu, přiklopte a kastrol přesuňte na 1 - 1,5 hodiny do trouby. Občas přelijte stehna šťávou a podle potřeby můžete mírně podlít ciderem nebo vodou.

Když je maso měkké, ochutnejte, přidejte citronovou šťávu, odklopte a dopečte na barvu, asi 10 - 15 minut. Pak znovu ochutnejte - můžete přisolit, přisladit, přidat trochu cideru - výsledná chuť má být sladkokyselá.

Podávejte např. se šťouchanými bramborami.

 

Šťouchané brambory s jablky

 

Suroviny:

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených, sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku, na plátky, 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla, 1 jablko, oloupané a nakrájené na plátky
  • menší hrst hladkolisté petrželky

Postup:

Uvařte oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka.

Mezitím oloupejte, jablko, vykrojte jádřinec a nakrájejte ho na tenké plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte také na tenké plátky.

V pánvi rozehřejte lžíci oleje s polovinou másla, vložte jablka a česnek, osolte, lehce opepřete a opékejte na mírnějším ohni do měkka. Trvá to jen pár minut.

Brambory slijte, vyklopte k nim jablka z pánve se šťávou i česnekem, přidejte zbylé máslo a rozšťouchejte je. Ochutnejte, je-li třeba dochuťte, a vmíchejte hrubě nasekané lístky petržele.

Tip: Máte-li v zásobě konfitovaný česnek, teď je jeho chvíle, rozšťouchejte ho s bramborami a jablky. V tom případě nemusíte opékat stroužky česneku s jablky.

Místo petrželky můžete použít lístky rukoly.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-uz-se-brzy-seri