Jemný česnekový krém s hříbky

Suroviny:

  • 10 stroužků česneku, oloupané
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1hřebíček
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • 2 snítky majoránky + na ozdobu
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 700 g brambor, nejlépe typu C, oloupaných
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového květu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 pořádné hrsti čerstvých hříbků nebo pořádná hrst sušených hub
  • čerstvé pečivo k podávání


Postup:

Stroužky česneku nahrubo pokrájejte a zvolna opečte na olivovém oleji spolu s bobkovým listem, hřebíčkem a lístky tymiánu a majoránky, jen aby česnek zesklovatěl, ale nezhnědl. Směs se rozvoní a mírně opeče - pak ji zalijte ohřátým zeleninovým vývarem.

Oloupané brambory pokrájejte na větší kostky a přidejte je do polévky. Nechte vařit cca 15 minut, tj. dokud brambory nebudou měkké (raději ochutnejte, některým to trvá déle, a v krému nechcete cítit chuť nedovařených brambor).

Mezitím čerstvé houby nakrájejte na plátky a opečte před dokončením polévky na lžíci olivového oleje. Sušené houby namočte v malém kastrůlku v troše vody (stačí jen tak, aby byly potopené) a povařte je cca 10 minut.

Když jsou brambory měkké, vyjměte bylinky a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Do rozmixované polévky vmíchejte smetanu, opečené houby (pár si jich nechte na ozdobu) nebo vařené i s vodou ve které se vařily, ochutnejte a podle chuti dosolte a opepřete a ochuťte muškátovým květem. Znovu polévku přiveďte k varu a vypněte ji.

Polévku posypte čerstvými lísky tymiánu a majoránky na talířích ozdobte troškou olivového oleje.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-uz-se-brzy-seri