Pečené plněné brambory

Suroviny:

  • 4 velké brambory na pečení (škrobovité), asi 10 cm dlouhé
  • rostlinný olej na potření brambor
  • mořská sůl
  • 4 lžičky másla
  • Na tuňákovou náplň:
  • 100 g čerstvého přírodního sýra nebo lučiny
  • 2 lžíce kysané smetany nebo 2 dobré majonézy
  • 80 -100 g tuňáka v oleji
  • 1 jarní cibulka s natí, nakrájená na tenké plátky
  • hrst čerstvých bylin (hladkolistá petrželka, kopr, libeček, apod.)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 -2 lžíce citronové šťávy
  • malá hrst rukoly, žlutá paprika a/nebo vařené vejce k podávání

Na fazolovou náplň:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, nejlépe bílá, na půlplátky jemné
  • 2 velké stroužky česneku, nasekané
  • 400 g konzerva černých fazolí nebo 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
  • 200 g konzervovaných rajčat, domácích
  • chilli omáčka podle chuti
  • menší svazek čerstvého koriandru
  • 50 g čedaru, hrubě strouhaného
  • 2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany
  • sušené chilli na dochucení
  • 1 malé avokádo na plátky, čerstvá chilli paprička, klínky citronu k podávání


Postup:

Rozpalte troubu na 200 C. Brambory vydrhněte kartáčkem, osušte a propíchejte na několika místech vidličkou. Při pečení z nich tak bude moci unikat pára. Slupku brambor potřete olejem, položte je na mřížku nebo na plech a dejte je péct do trouby na 60 – 90 minut, podle velikosti brambor. Pečte doměkka, středem brambory by měla hladce projet špejle.

Mezitím připravte náplně. V misce promíchejte sýr, smetanu nebo majonézu, slitého tuňáka, nakrájenou cibulku a většinu bylin (část si nechte na ozdobu). Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Zakryjte a uložte v chladu.

Na fazole v pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte slité, propláchnuté a okapané fazole a osmahněte je. Přilijte rajčata, chilli omáčku dle chuti, jemně nasekané měkké stonky koriandru a osolte a opepřete. Vařte na mírnějším ohni 10 - 15 minut bez poklice. Dochuťte, je-li třeba a stáhněte z ohně.

Sýr nastrouhejte nahrubo. Upečené brambory vyjměte z trouby a každou bramboru svrchu podélně uprostřed nařízněte. Bramboru stlačte špičkami proti sobě, aby se brambora rozšklebila – otevřela. Do každé brambory dejte lžičku másla a když se rozpustí polovinu brambor naplňte tuňákem a ozdobte cibulkou a doplňte lístky rukoly, plátky papriky a/nebo uvařeným vejcem. Zbylé brambory naplňte fazolemi, ozdobte lístky koriandru, smetanou, chilli a doplňte plátky avokáda, nasekanou chilli papričkou, klínky citronu a zbylým koriandrem.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva