Musaka

Suroviny:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 menší cibule, na kostičky
  • 300 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • špetka mleté skořice
  • špetka drceného římského kmínu
  • cca 2 lžičky sušeného oregana
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • 400 g zavařených rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cca 100 ml hutného červeného vína
  • 2 menší lilky
  • 5-6 brambor (podle velikosti)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cca 100 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 30 g parmazánu
  • bílý chléb k podávání, lze vynechat


Postup:

Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Míchejte a krátce opékejte, aby se koření rozvonělo a česnek se nepřichytil. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat. Občas zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje, když tak podlijte ještě troškou vína.

Mezitím si rozpalte troubu na 180°C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír cca na 20 minut péct o trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).

Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte materiál (záleží to i na velikosti vaší zapékací misky). Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150°C (horkovzduch) nebo 170°C.

V kastrůlku si rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku - pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem.

Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedněte na 180°C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200°. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Po upečení nechte ještě minimálně pět minut odpočívat, aby se musaka dala lépe krájet.

Tip: Podávejte jen tak nebo třeba s bílým chlebem na vytření šťávy, tzatziki nebo šopským salátem.

Nejlepší je samozřejmě musaka z jehněčího masa. Protože ale v našich končinách je jehněčí vzácné a drahé, málokdy se odhodlám ho pomlít, když už ho seženu. Hovězí maso je dobrá alternativa.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva