Paštičky z listového těsta s uzenou rybou

Suroviny:

  • 500 g chlazeného listového těsta (cca 1 balení)
  • trochu hladké mouky na vál
  • 1 vejce

 

Na náplň:

  • 200 g mascarpone
  • 100 g kysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 šalotky, najemno
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g uzené ryby, např. úhoř, kapr nebo makrela, bez kostí a kůže

Na pesto:

  • 3 hrsti oprané rukoly
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a překrojený
  • 30 g mletých loupaných mandlí
  • špetka soli (nemusí být – podle chuti)
  • 20 g strouhaného parmazánu (nebo nakrájeného na malé kostičky)


Postup:

Budete potřebovat dvě kulatá vykrajovátka jedno o průměru přibližně 6-7cm - jedno z nich cca o 1 cm menší. Větším vykrojte kolečka z rozváleného plátu listového těsta kolečka, a tím menším vykrojte střed z poloviny z nich. Pak natřete plná kolečka rozšlehaným vajíčkem, na ně položte ta s vykrojeným vnitřkem, a i ta potom potřete vajíčkem. Nemá cenu se pokoušet na situaci vyzrát tím, že si hned na začátku natřete celý plát - s potřeným těstem by se vám pak špatně manipulovalo.

Takto vytvořené “paštičky” dejte péct na cca 10 minut do trouby, kterou jste si vyhřáli na 210°C. Po deseti minutách by měly být krásně zlatavé. Pak plech vyndejte z trouby a paštičky nechte vychladnout. Většinou mají malinko vyboulený prostředek, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl “komínek”, do kterého přijde pomazánka.

Mezitím si připravte náplň - všechny přísady smíchejte v misce, jen rybu předtím prohmatejte prsty, abyste objevili případné zapomenuté kůstky. Vznikne lahodná rybí pomazánka.

Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a promixujte, až vám vznikne hladká pasta.

Vychladlé paštičky plňte rybí pomazánkou tak, aby nahoře trochu vykukovala. Střed pomazánky ozdobte vrchovatou lžičkou pesta. Rozkrojte cherry rajčátko a do kopečku pesta zapíchněte řez rajčátka, pár tenkých koleček šalotky a drobný lístek rukoly (nebo třeba tymiánu, záleží na vás).

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva