Suroviny:
Postup:
Špagetovou dýni rozkrojte na poloviny, vyndejte semínka (schovejte si je, výborně se vylupují a zobou večer u filmu), vnitřek potřete dvěma lžícemi olivového oleje a osolte, zabalte do alobalu a dejte péct rozkrojenou stranou nahoru do trouby na 200°C. Pečte 45 minut a mezitím si připravte omáčku.
V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, cibuli nakrájejte na kolečka, opečte je cca 3 minuty na oleji, pak přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opékejte dalších několik minut, dokud není klobása pěkně opečená. Pak teprve přidejte očištěné žampiony pokrájené na plátky a opékejte několik minut, až se z žampionů vypeče voda a získají zlatavou barvu, zalijte trochou bílého vína, nechte vyvařit. Zalijte smetanou, nechte pár minut prohřívat dokud se trochu nezredukuje, a ve chvíli kdy budete mít správně hustou omáčku, máte hotovo.
Upečenou dýni opatrně vybalte z alobalu. Pokud je správně upečená, půjde vám její dužnina velmi jednoduše vytahovat vidličkou ve formě pěkných provázků - “špaget”. Tyto špagety dávejte rovnou do pánve s omáčkou, ale nijak zuřivě je nevmíchávejte - nechte je tam ve formě hnízd, aby se zbytečně neporušila jejich pěkná struktura. Lehce obojí promícháte jen při nandavání na talíř, při kterém se vám špagety s omáčkou přirozeně promíchají. Na talíři postrouhejte parmazánem a ozdobte lístky čerstvého tymiánu a petrželkou.
Tip: Uvařené půlky dýní použijte, aniž byste odstraňovali slupku a připravenou omáčku či náplň umístěte přímo do nich.
Autorka receptu: Karolína Kamberská
http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-doma-je-hezky