Sýrová terina s ořechy, sušeným ovocem

Suroviny:

  •  350 - 400 g gorgonzoly dolce
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce jader vlašských ořechů, nasekaných na větší kousky a orestovaných
  • 2 lžíce lískových ořechů, nahrubo překrájených a orestovaných
  • 3 lžíce sušených meruněk, propláchnutých, osušených a krájených
  • Hrst sušených fíků a datlí, část pokrájených a část k dávání
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička medu
  • čerstvě drcený barevný pepř (k podávání pečivo, políček)


Postup:

Všechny ořechy překrájejte nahrubo a nasucho orestujte na pánvi, mají výraznější chuť. Odtavte a nechte vychladnout. Meruňky opláchněte horkou vodou, osušte, nakrájejte nadrobno. Menší polovinu fíků a datlí také pokrájejte na kousky.

Asi 150 g mascarpone promíchejte v misce s ořechy, meruňkami, s menší částí datlí a fíků, pepřem a medem.

V druhé misce smíchejte zbytek mascarpone s kousky gorgonzoly.

Formu vyložte potravinovou fólií tak, aby vám na stranách přečnívala. Na dno dejte vrstvu utvořenou z poloviny sýrové směsi, na ni vrstvu ořechovo-ovocné směsi a zakončete další sýrovou vrstvou. Zakryjte přečnívající fólií a dejte na několik hodin do chladničky.

Před podáváním odkryjte horní část fólie znovu do stran a terinu opatrně vyklopte na prkénko. Podávejte se zbylými datlemi, fíky, tymiánem. Doplňte polníčkem, pečivem a čatný, chcete-li.

Tip: Na jaře a v létě nahraďte datle a fíky mladými světlými lístky fialek, sedmikrásek, bršlice, řebříčku, kontryhele, maliní a jiných oblíbených jedlých divokých bylin

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-doma-je-hezky