Suroviny:
Postup:
Všechny ořechy překrájejte nahrubo a nasucho orestujte na pánvi, mají výraznější chuť. Odtavte a nechte vychladnout. Meruňky opláchněte horkou vodou, osušte, nakrájejte nadrobno. Menší polovinu fíků a datlí také pokrájejte na kousky.
Asi 150 g mascarpone promíchejte v misce s ořechy, meruňkami, s menší částí datlí a fíků, pepřem a medem.
V druhé misce smíchejte zbytek mascarpone s kousky gorgonzoly.
Formu vyložte potravinovou fólií tak, aby vám na stranách přečnívala. Na dno dejte vrstvu utvořenou z poloviny sýrové směsi, na ni vrstvu ořechovo-ovocné směsi a zakončete další sýrovou vrstvou. Zakryjte přečnívající fólií a dejte na několik hodin do chladničky.
Před podáváním odkryjte horní část fólie znovu do stran a terinu opatrně vyklopte na prkénko. Podávejte se zbylými datlemi, fíky, tymiánem. Doplňte polníčkem, pečivem a čatný, chcete-li.
Tip: Na jaře a v létě nahraďte datle a fíky mladými světlými lístky fialek, sedmikrásek, bršlice, řebříčku, kontryhele, maliní a jiných oblíbených jedlých divokých bylin
Autorka receptu: Karolína Kamberská
http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-doma-je-hezky