Suroviny:
Postup:
1) Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme cukr, džus a sůl a necháme za občasného promíchání pomalu přicházet k varu. Pak za stálého míchání necháme vařit a bublat tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout (bude to trvat cca 10 minut). Když to začíná vypadat, že karamel houstne, dejte si zkusmo jednu lžičku karamelu na čistý talířek – sice se rozteče, ale jakmile po malé chvilce vychladne, stačí do něj hrábnout prstem, a pokud je konzistence správná, bude už mazlavý jako med.
2) Odstavíme karamel ze sporáku, vmícháme mandle a necháme vychladnout (můžete ho ale klidně použít i horký, jako zajímavý kontrast ke zmrzlině). Pro děti tímto naše práce končí, takže jim nandáme jako prvním.
3) Pro chlapy pak do karamelu přidáme lžíci vodky. Na talířky dáváme dva „noky“ vanilkové zmrzliny, přeléváme karamelem a zdobíme filátky z pomeranče a lístky máty.
Autorka receptu: Karolína Kamberská
Zdroj: http://www.iprima.cz/karolina/karolina-domaci-kucharka-recepty-ze-3-dilu