Domácí cheeseburgery

Suroviny:

  • olivový olej
  • červená paprika
  • žlutá paprika
  • cibule, na plátky
  • mleté hovězí – např. kombinace cca 80 % krku a 20 % žeber (pro dodání tuku), ideálně mleté doma
  • čedar plátkový (n. gouda)
  • hořčice
  • majonéza
  • sůl, pepř
  • mletá sladká paprika
  • chilli
  • trochu ledového salátu, rukoly, polníčku,
  • domácí burgerové bulky


Postup:

1) Nameleme maso. Mleté maso promícháme se solí a pepřem, hněteme pečlivě a opatrně, aby byl burger nadýchaný a dostatečně provzdušněný. Necháme maso chvilku uležet.

2) Papriky rozkrojíme podélně na čtvrtiny, okrájíme přečuhující části abychom alespoň přibližně měli plátky, a opečeme na pánvi na olivovém oleji. Puristi je mohou poté oloupat. Dáme si je na stranu do misky a přikryjeme pokličkou. V té samé pánvi opečeme i cibuli, kterou potom přidáme “odpočívat” k paprikám.

3) Mezitím si smícháme dresink z hořčice, majonézy, soli, pepře a chilli, můžeme si klidně udělat dvě varianty (do dětské nedáme chilli, ale tím pádem dáme i méně sladké papriky, aby ta ostrá byla červenější a snadno jsme pak poznali ostřejší hamburger).

4) Rozkrojíme bulky, potřeme je na obou řezných stranách troškou oleje a touto řeznou stranou opečeme na suché pánvičce (pokud jsou čerstvé domácí, ani nemusíme opékat).

5) Z masa vytvoříme placky o šířce naší bulky a tloušťce tak 1,5 cm, Dáme placičky masa péct na pánev, klidně nasucho, nebo je můžeme potřít olivovým olejem. Hned po upečení na každou z nich položíme plátek čedaru (v horším případě goudy), aby se pěkně roztekl.

6) Pak už můžeme skládat. Na jednu stranu bulky vrstvíme: listí, maso se sýrem, dresink, grilované papriky a cibuli, ještě trošku dresinku, na něj znovu trošku listí a přiklopíme druhou půlkou bulky.

Autorka receptu: Karolína Kamberská
Zdroj: http://www.iprima.cz/karolina/karolina-domaci-kucharka-recepty-ze-3-dilu