Kropenaté knedlíky od tety Míly

Suroviny :

  • 2 lžíce másla
  • 2 včerejší housky, nakrájené na kostičky
  • 3 dcl vlažného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 25 g droždí
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • hrst nasekané pažitky


Postup :

1) Na připravenou pánev si dáme 2 lžíce másla a dokřupava opečeme kostičky housky. Karolína říká, že v knedlíku se samozřejmě rozmočí, ale zůstane jim libá chuť housky.

2) Do připravené misky dáme mouku, housku nakrájenou na kostičky, smícháme a zalijeme vlažným mlékem ve kterém jsem si předem rozmíchali vajíčko. Dále přidáme rozdrobené droždí, to si také můžeme rozmíchat v mléce, trochu soli, moučkového cukru a všechno promícháme. Potom přidáme nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželku. Z hmoty vypracujeme vláčné těsto a necháme to cca 30 až 45 minut pěkně kynout.

3) Až nám těsto pěkně vykyne vytvoříme z něj čtyři knedlíky a dáme je do osolené vody na cca 17 minut vařit. Tip od Karolíny – pokud je všechny nevyužijeme, můžeme si je dát klidně zamrazit na příště. Uvařený houskový knedlík vyndáme z vody a překrojíme ho na půl nebo propíchneme pomocí špejle, aby se nám nesrazil.

Autorka receptu: Karolína Kamberská
http://www.iprima.cz/karolina/recepty-ze-dvojky-karoliny-domaci-kucharky