Suroviny :
Postup :
1) Nejprve králičí maso naporcujeme a bude v tomto receptu používat hřbet a zadní stehna. Dál si nejdříve připravíme lák, postupně smícháme vodu, sůl, ocet, 3 kuličky celého pepře, nové koření a 2 bobkové listy. Lák chvilku svaříme, aby se chutě koření pěkně rozvinuly a pak ho necháme vystydnout. Mezitím co stydne lák, si nakrájíme 2 mrkve a stejné množství celeru, petržele a ještě 1 větší cibuli. Maso dáme do mísy, proložíme připraveno zeleninou, nahoru položíme cibuli a celé to pak přelijeme vychlazeným lákem. Přes noc necháme mísu s králíkem zakrytou v ledničce.
2) Druhý den vyndáme maso z ledničky. V kastrolu rozpustíme uzený špek cca 100g a opečeme na něm porce masa. Pokud tuku ze špeku bude málo můžeme přidat trochu oleje. Když je maso lehce opečené přidáváme postupně i zeleninu a orestujeme. Trochu přisolíme, opepříme mletým pepřem a pomalu dusíme pod pokličkou. V průběhu dušení podléváme lákem, který máme připravený na plotýnce a je lehce ohřátý, aby nám nesnižoval teplotu masa.
3) Postupně dusíme doměkka cca hodinku. Pak vyndáme koření na jeden talířek a maso na druhý talířek. Zeleninu dáme do cedníku, který si např. podložíme talířem. Za předpokladu že máte rádi v omáčce rovnoměrné kousky zeleniny, tak ji propasírujeme zpátky do hrnce pomocí cedníku. Pokud máte rádi hladkou omáčku, tak ji můžete rozmixovat mixérem, ale nemusí být úplně dohladka. Je potřeba si dát pozor, aby před mixováním bylo všechno koření vyndané, jinak chuť omáčky bude dost jiná.
4) Dále si vezmeme kelímek s 33% smetanou do které zamícháme 1 lžíci hladké mouky. Tuto směs postupně vmícháme do omáčky, necháme cca 5 minut povařit a pak přidáme i maso. Pak ochutnáme a podle svého vkusu můžeme chuť doladit pomocí citrónu, cukru a soli. Na talířích můžeme ozdobit klasikou a to citrónovým terčíkem se šlehačkou.
Recept na Kropenaté knedlíky od tety Míly
Autorka receptu: Karolína Kamberská
http://www.iprima.cz/karolina/recepty-ze-dvojky-karoliny-domaci-kucharky