Plněná jablka Tufahija

Suroviny :

  • cukr krystal – množství podle bodu 1)
  • 4 jablka
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 30 g změklého másla
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • špetka mleté kávy
  • 200 g smetany ke šlehání, ušlehané


Postup:

1) Vezmeme hrnec, neměl by ovšem být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe. Dáme do něj tolik vody, aby jablka byla téměř ponořená. Množství potřebné vody můžeme zjistit tak, že jablka, jen tak na zkoušku dáme do hrnce, zalijeme vodou a potom je zase vyndáme. Do studené vody vsypeme cukr, mělo by ho být skoro stejné množství jako vody. Potom přidáme citronovou šťávu a svaříme za občasného míchání na jednolitý sirup.

2) Teď přichází čas na jablka. Postupně je všechny oloupeme, vykrojíme z nich jádřince a vložíme je do sirupu. Vaříme je cca 8 minut, pak je opatrně vyndáme a necháme okapat. Sirup si necháme.

3) Teď si našleháme máslo vidličkou, vmícháme do něj ořechy, med, kávu a polovinu šlehačky. Touto směsí postupně naplníme jablka.

4) Jablka polijeme trochou sirupu, ve kterém se vařila a ozdobíme trochou šlehačky. Na ozdobu můžeme přidat např. snítku meduňky nebo cokoliv jiného co se dá použít ke zdobení.

Autorka receptu: Karolína Kamberská

Zdroj: http://www.iprima.cz/karolina/recepty-z-1-dilu-karoliny-domaci-kucharky